Propozicije natjecanja

Pravila natjecanja u komunikaciji znanosti “Znanstvenik u meni!”

Važno: Odluka o produljenju roka za prijave na natjecanje: https://zum.educateam.hr/odluka-o-produljenju-roka-za-prijave/

Važno: Odluka o toleriranju odstupanja od Propozicija: https://zum.educateam.hr/odluka-o-toleriranju-odstupanja-od-propozicija-natjecanja/

U natjecanju mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Moguće je natjecati se samostalno ili u paru, a jedan učenik može nastupati u samo jednoj prezentaciji.

 

Za sudjelovanje u natjecanju nužno je imati jednog ili više nastavnika kao mentora, pri čemu nije ograničen broj radova kojima nastavnik može biti mentor.

 

Za sudjelovanje u natjecanju nužno je priložiti potpisan pristanak roditelja ili skrbnika, bilo prilikom prijave na natjecanje, naknadno e-mailom na [email protected] ili poštom na adresu Educateam d.o.o. (za Natjecanje “Znanstvenik u meni”), Mašićeva 3a, 10000 Zagreb. Prilikom internetskog dostavljanja nije bitno je li pristanak skeniran ili fotografiran ako je čitljiv.

 

U prvoj fazi natjecanja, učenici se natječu snimanjem svoje prezentacije u obliku video snimke i prilaganjem iste prilikom prijave na natjecanje. Za prijavu, potrebno je koristiti [email protected] identitet, a ako učenik iz nekog razloga nema identitet, može kontaktirati Educateam e-mailom. Nedugo nakon isteka roka prijave, prezentacije će biti javno objavljene na web stranici natjecanja.

 

Prezentacije uživo moraju trajati između 2 i 4 minute, a videozapisi mogu trajati do 30 sekundi duže (dakle, do 4 minute i 30 sekundi). Sve prezentacije koje ne udovoljavaju ovom uvjetu bit će diskvalificirane.

 

Teme prezentacija ne moraju nužno pokrivati isključivo srednjoškolsko gradivo te mogu biti izvan okvira istoga.

 

Uporaba jednostavnih rekvizita je dozvoljena, ali uporaba računala i drugih tehničkih pomagala nije. Uređivanje videozapisa dozvoljeno je tek za potrebe blage korekcije boja, slike i zvuka, ali ne za potpunu zamjenu ili drastično uređivanje ijednog elementa videozapisa – dakle, uređivanje mora biti neprimjetno. Rezanje dijelova, jump-cut tehnika, specijalni efekti i slične promjene prilikom uređivanja videozapisa rezultirat će diskvalifikacijom.

 

Kategorije natjecanja:

  • Humanističke znanosti
  • Kemija i srodne znanosti
  • Fizika i srodne znanosti
  • Biologija, medicina i srodne znanosti
  • Matematika, informatika, elektrotehnika i srodne znanosti
  • Ostale prirodoslovne i tehničke znanosti

 

Prezentacije trebaju biti točne, provjerene i objektivno predstavljene, jasne i koherentne te nadasve zanimljive i karizmatične. Educateam će se pobrinuti da znanstvena točnost prezentacija bude recenzirana od strane kompetentnih stručnjaka te će znanstveno netočne prezentacije biti diskvalificirane.

 

Ocjenjuje se kvaliteta prezentacije, a ne kvaliteta videozapisa.

 

Nakon objave videozapisa, žiri će bodovati svaki rad s do 50 bodova te rangirati radove po broju bodova. Istovremeno, javnost će moći glasati za svoje omiljene prezentacije (rangirajući pet omiljenih prezentacija kojima će se dodijeliti 1, 2, 3, 4 ili 5 bodova).

 

Nakon završetka glasovanja, objavit će se konačna i javna rang lista koja će uzimati u obzir i glasove žirija i normalizirane glasove publike, a prije samog početka glasovanja će se objaviti točna metodologija računanja ukupnog broja bodova.

 

Na temelju konačne rang liste, bit će pozvano od 8 do 15 natjecatelja u drugu, završnu fazu natjecanja u kojoj će natjecatelji pred žirijem uživo nastupati. Nakon nastupa, žiri će izabrati tri najbolje prezentacije te im dodijeliti nagrade.