Pristigli radovi

U nastavku se nalaze svi radovi pristigli na natjecanje Znanstvenik u meni! 2018. Imajte na umu da su neki videozapisi veliki te da učitavanje može potrajati, kao i da će neke biti potrebno gledati na vanjskim izvorima poput Google Diska.

  1. Zašto vrsta H.sapiens L želi biti plavuša?

U sklopu projektne nastave učenica je na odabranu temu anketirala učenike, istražila temu u literaturi i internetu, oksidirala pigment melanin te mikroskopiranjem utvrdila oštećenja kose.

Autori rada: Patricija Požgaj, Srednja strukovna škola Varaždin
Mentori rada: Vlatka Levanić

2. Svojstva kose

Metode ispitivanja osnovnih svojstava kose

Autori rada: Florijan Cikač, Srednja strukovna škola Varaždin
Mentori rada: Vlatka Levanić

3. Je li moj instrument dobro ugođen?

Rad predstavlja temu koja je moj osobni izbor i izazov. Odgovor se tražio u znanosti da bi se što bolje mogla razumjeti umjetnost.

Autori rada: Matija Pongračić, Prva gimnazija Varaždin
Mentori rada: Slavica Klemen

4. Svjetla daleke prošlosti

Prezentacija je koncipirana kao kratko informativno predavanje o životnom ciklusu zvijezda s naglaskom na njihovu smrt te korelaciju iste s modernom znanošću.

Autori rada: Tony Pinčetić, Pomorska škola Split
Mentori rada: Frane Šalković

5.  Paradoks Bertrandove kutije

Tema prezentacije je paradoks Bertrandove kutije koji je dio kombinatorike i vjerojatnosti. Prikazuje se kako vjerojatnost pojedinog događaja ne mora biti uvijek ona koja bi osobi prvo pala na pamet, jer vjerojatnost ovisi o uvjetima koje imamo u određenom događaju.

Autori rada: Dinko Maslač, Tea Mihalj, Gimnazija Požega
Mentori rada: Magdalena Srdarević

6. Empirijsko istraživanje turizma u Splitu

Prezentacija predstavlja rezultate istraživanja, koje su proveli učenici 1. gimnazija iz Splita. Istraživanje su proveli na uzorku od 100 ispitanika, uglavnom turista koji su ostvarili smještaj u našem gradu, tijekom mjeseca srpnja. Osim empirijskih rezultata, učenici iznose zanimljive činjenice i kratku povijest o razvoju turizma, od antičkih vremena do danas. U zadnjem dijelu prezentacije, učenici su se koncentrirali na prezentaciji empirijskih rezultata dobivenih metodom ankete. Rad je izvorni članak s kojim su se učenici prezentirali na međunarodnom simpoziju 26-tih dana Frane Petrića na otoku Cresu, s temom “Putem znanosti do održivog turizma” u okviru Znanstvenog inkubatora koje je pokrenulo Hrvatsko Filozofsko društvo, Hrvatsko Boetičko društvo i udruga Mala Filozofija. Cilj tog projekta je popularizacija znanosti u najranijoj dobi, povezanost znanosti i svakodnevnog iskustva te interdisciplinarni pristup u rješavanju problema. Zbornik 26. dani Frane Petrića, glavna tema: Filozofija i Ekonomija, Znanstveni inkubator: Trening za znanstvena istraživanja (28.-30. rujna), Cres, Hrvatska.

Autori rada: Petar Čakić, Ante Bakota, Prva gimnazija Split
Mentori rada: Dijana Ledić Begonja, Tina Božić

7. BEZ TEKSTILA NEMA ŽIVOTA

Prezentacijom se želi ukazati na važnost i široku primjenu tekstila u različitim područjima. Područje tekstila je zanemareno i nedovoljno prezentirano u javnosti a njegova upotreba je daleko veća od onoga kako se naizgled čini. Da bi tekstil učinkovito ispunjavao zahtjeve industrije, tehnike, tehnologije, ekologije, medicine i mode za njegovo oblikovanje potrebna su znanja iz matematike, fizike, kemije, biologije i drugih specifičnih područja. Baviti se tekstilom nije jednostavno, ali je izazovno.

Autori rada: Barbara Đurić, Tea Stojanović, Škola za modu i dizajn Zagreb
Mentori rada: Julijana Šijić

8. Difuzija odgovornosti

Glavni predmet moga istraživanja i same prezentacije je psihološka pojava pod nazivom difuzija odgovornosti. Difuzija je odgovornosti vrlo zanimljiva, ali i česta pojava o kojoj stanovnici Republike Hrvatske ne znaju mnogo, te mi je to bila motivacija za rad. U uvodnom djelu prezentirana su dva događaja usko povezana s ovim fenomenom: jedan iz svakodnevnog života, a drugi povijesni. Slijedi opis znanstvenog istraživanja i zaključci, a na kraju su prezentirani statistički podatci.

Autori rada: Karlo Maček, Gimnazija Požega
Mentori rada: Sanja Grabusin

9. Super lijepilo

Zašto se super lijepilo ne zalijepi za unutarnju stijenku tube u kojoj se nalazi?

Autori rada: Mila Podrug, Mia Zekić
Mentori rada: Sanja Grabusin

10. Probiotici

Tema naše prezentacije je utjecaj probiotika na zdravlje ljudskog organizma, njihovo djelovanje te pravilno doziranje u svakodnevnoj uporabi.

Autori rada: Mia Čurepić, Petar Milun, Elektrotehnička škola Split
Mentori rada: Mirjana Tadić

11. Matematika u ljepoti i ljepota u matematici

Prezentacija prikazuje učenice koje kroz ležeran razgovor dolaze do poveznice između matematike i načina nanošenja tuša na oči. Poveznica između ta dva naizgled nespojiva pojma je sam zlatni rez. Za dužinu koja je podijeljena na dva dijela tako da se dulji dio dužine odnosi prema kraćem, kao cijela dužina prema duljem dijelu kažemo da je podijeljena u omjeru zlatnog reza. Taj omjer iznosi približno 1.6, a primjeri tih omjera nas okružuju u umjetnosti i prirodi. Učenice na kraju svog kratkog skeča zaključuju da sada vide matematiku u ljepoti i ljepotu u matematici.

Autori rada: Paula Blaškić, Matea Majdandžić, Ekonomska škola Velika Gorica
Mentori rada: Ana Pugar

12. Dajte šansu antioksidansu

Tema našeg izlaganja je kako smanjiti negativno djelovanje slobodnih radikala u našem organizmu pomoću antioksidansa. Provele smo pokus koji dokazuje antioksidativno djelovanje džumbira,kurkume i zelenog čaja. Našim izlaganjem i eksperimentom želimo potaknuti ljude da počnu koristiti namirnice s antioksidativnim djelovanjem sve više u svojoj prehrani i tako smanje rizik od mogućih negativnih posljedica djelovanja slobodnih radikala.

Autori rada: Flora Lalić, Mirta Vučetić, Prva gimnazija Varaždin
Mentori rada: Martina Vidović

13. Uloga bakra i kvasca u zaštiti od puževa

2 biljke posađene su u istim uvjetima.Jedna je zaštićena bakrom a druga kvascem.Oboje su vrlo dobri zaštitnici protiv puževa.

Autori rada: Leo Stojimenov, Luka Šestan, SŠ Braća Radić
Mentori rada: Ivanka Stipoljev

14.  Bitka kod Agincourta

Analiza bitke kod Agincourta te njezine posljedice na europsko ratovanje

Autori rada: Ihssan Amaneh, Fran Golub, Prva gimnazija Varaždin
Mentori rada: Marko Žganec

15. Primjena Fibonaccijeva niza na obiteljsko stablo trutova

Predstavlja genetiku trutova koja je povezana sa matematikom.

Autori rada: Roberta Mišić, Gimnazija Požega
Mentori rada: Vanda Louč

16. Kakvog su oblika suze?

U video govorim o problematici oblika kapljice. Većina ljudi kapljice zamišlja poput nakupina vode koja s gornje strane ima šiljasti rep, no je li to zaista tako i koje matematičko odnosno fizikalno rješenje stoji iza toga otkrio sam u videu.

Autori rada: Marko Šarić, Gimnazija Požega
Mentori rada: Vanda Louč

17. Zašto jabuke posmeđe?

U svom uratku sam prikazala zašto jabuka potamni nakon nekog vremena.

Autori rada: Ivana Gomerčić, Gimnazija Požega
Mentori rada: Vanda Louč

18. Depresija

Autori rada: Eduard Selec, Tea Kučandi, Prva gimnazija Varaždin

Mentori rada: Tena Rak